Θωράκιση Θεσσαλονίκης από πιθανή σεισμική δόνηση

Θωράκιση Θεσσαλονίκης από πιθανή σεισμική δόνηση

Αρ. Πρωτ. 13630/05.06.08

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.

Σοβαρές προβλέπεται να είναι οι επιπτώσεις ενός ισχυρού σεισμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα πιθανό ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου.

Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί επιστήμονες εκτίμησαν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τρία πιθανά σενάρια σεισμικής δόνησης μεγέθους από 6 έως 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί επιστήμονες σοβαρό θα είναι το πλήγμα που θα δεχθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να κλείσουν και επομένως να παρεμποδισθεί ακόμα και ένα πιθανό σχέδιο διαφυγής των κατοίκων.
Η δυτική πλευρά της πόλης, και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές της Χαλάστρας, του Καλοχωρίου και της Σίνδου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίπτωση μιας σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς το μαλακό έδαφος της περιοχής συμβάλει μεν στην γρήγορη απόσβεση της κίνησης, αλλά παράλληλα δέχεται μεγαλύτερες παραμορφώσεις. Ως εκ τούτου προβλέπεται να σημειωθούν σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου.
Σοβαρό αντίκτυπο θα έχει μία σεισμική δόνηση και στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς ενδέχεται οι δύο αεροδιάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης να σημειώσουν καθίζηση 15 εκατοστών.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το 75% των κτιρίων κοινής ωφελείας, που εξετάσθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι παλιάς κατασκευής και δεν έχουν τις κατάλληλες αντισεισμικές προδιαγραφές. Επιπλέον ο αντισεισμικός κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από το 1984, συνεπώς η πλειοψηφία των κτιρίων που απαρτίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι το σχέδιο «Ξενοκράτης», που έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζεται αναχρονιστικό και ανεπαρκές.
Καθώς η Θεσσαλονίκη είναι μία παραλιακή πόλη, ανοιχτό μένει , ζήτημα που έχει τεθεί σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση: «Σεισμικά ρήγματα και πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι στον Θερμαϊκό κόλπο» (Αρ. Πρωτ 3438/24.01.07) προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχει εκπονήσει το αρμόδιο υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μελέτη αντισεισμικότητας των δημοσιών κτιρίων, σχολείων, νοσοκομείων, αλλά και των δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου) της πόλης της Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την προσεισμική ενίσχυση των υποδομών και των δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου) της πόλης της Θεσσαλονίκης;

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ξενοκράτης» σε περίπτωση που σημειωθεί ισχυρή σεισμική δόνηση στην Θεσσαλονίκη; Υπάρχει πρόβλεψη για κατάρτιση νέου σχεδίου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης;

 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'